Ціни на продукти в Україні можуть перевищити європейські, - експерти

30 жовтня 2017 - In Lviv
Ціни на продукти в Україні можуть перевищити європейські, - експерти

Аналітики продринку впевнені, що ціни на продукти в Україні продовжать рости і далі, причому в деяких випадках вони перевищать європейські. Про це пише Сегодня.

Уже зараз польська зелень, огірки, помідори часом дешевшими за вітчизняні.

За словами директора Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенко, головна причина в тому, що відпускні ціни виробників в Україні та в Польщі зрівнялися, а ПДВ на сільгосппродукцію у них 5%, у нас – 20%.

“У підсумку це робить наші овочі-фрукти дорожче польських на 12%, – роз’яснив нам Дорошенко. – Ще проблема – наші овочі низькоякісні через те, що аграрії не можуть по бідності купити хороші насіння, правильно удобрювати рослини. Тому фермери намагаються швидше продати урожай прямо з полів по будь-якій ціні – це вигідніше, так як половина вирощеного до весни може згнити в сховищах “.

У зв’язку з цим Дорошенко вже в грудні прогнозує дефіцит вітчизняних овочів, а з січня – і 30-40% зростання ціни на імпортний борщнабор. Все це може збільшити річну інфляцію ще на 3-5%. А ось м’ясо, молочні продукти, бакалія, за його словами, дорожчати в найближчі місяці навряд чи будуть. Особливо гречка, ціна якої, як і говорили фахівці, була в минулому році спекулятивно завищена. Ціну на м’ясо стримає низький споживчий попит, на сири – імпорт, перш за все з Польщі, де вони дешевші наших вже зараз.

Президент Украналітцентра Олександр Охрименко, навпаки, говорить, що до кінця року ще буде подорожчання і м’яса, і молока: “Мова йде про свинину, яка вирощується в основному в приватному секторі і залежить від вартості кормів. Чи впадуть і попит, і пропозиція, а ціни виростуть. Тому меню багатьох зміниться: люди стануть більше купувати курятини, яка поки дорожчати не повинна, яєць, молока, а також більш дешевих, ніж гречка, круп – це перловка, пшоно, горох “.

Рейтинг: 0 Голосів: 0 969 переглядів
Loading...
Коментарі (0)